skip to main |
skip to sidebar
Ο Δήμος Οινούντος, με έδρα τη Σελλασία, περιλαμβάνει οκτώ Δημοτικά Διαμερίσματα και τρεις οικισμούς, όλα χτισμένα στις πλαγιές του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Τα Δημοτικά Διαμερίσματα Βαμβακού, Βαρβίτσα, Βασάρας, Βουτιάνοι, Βρέσθενα, Θεολόγος, Κονιδίτσα καί τέλος, οι οικισμοί Μεγάλη Βρύση, Καλύβια Θεολόγου και τα Βέροια.

Η οικονομία του Δήμου στηρίζεται κατεξοχήν στην καλλιέργεια της ελιάς με σημαντική μονάδα τυποποίησης λαδιού, ενώ αξιόλογη είναι καί η μελισσοκομία καί η κτηνοτροφία. Τόσο το παραγόμενο ελαιόλαδο όσο και οι επιτραπέζιες ελιές, λόγω της συστάσεως του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται ως άριστα δικαιολογώντας έτσι το χαρακτηρισμό του ελαιολάδου που προσέδωσε η Ε. Ε ως προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης.
Σήμερα τελείωσε η, αρκετά κοπιαστική είναι αλήθεια, καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επανάσταση, ή τουλάχιστον οι συγγενείς τους αργότερα υπέβαλαν αίτηση αναγνώρισης ως αγωνιστές. Σκοπός της προσπάθειας αυτής, όπως είχα γράψει και στο αρχικό μου σημείωμα δεν ήταν μόνο η αναφορά εκείνων που αγωνίσθηκαν, αλλά και η καταγραφή των οικογενειών που έμεναν τότε στην περιοχή, πράγμα αρκετά ενδιαφέρον για όλους εκείνους που επιζητούν να μάθουν τις ρίζες τους. Στο μέλλον, και ανάλογα με τις πηγές αλλά και τα ερεθίσματα που θα έχουμε, θα κάνουμε ανάλογες προσπάθειες. Για την καλύτερη παρουσίαση της όλης προσπάθειας συγκέντρωσης των ονομάτων, τα στοιχεία τα οποία είναι από το εξαίρετο βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες Αγωνιστές του 1821”, ακολουθεί το αρχικό σημείωμα και αλφαβητικά τα ονόματα των Βαρδουνιωτών με άμεσο link σε κάθε πρόσωπο.
Η Περιοχή της Βαρδούνιας και οι άνθρωποι της στην Ελληνική Επανάσταση
Η περιοχή της Βαρδούνιας λόγω της θέσης της ως το φυσικό σύνορο των ελεύθερων ουσιαστικά περιοχών από την τουρκοκρατούμενη Πελοπόννησο, όντας και η ίδια ουσιαστικά διαιρεμένη, με τα χωριά κάτω από τον ποταμό Σμήνο (αυτά που αναφέρονται και στο έμμετρο του Νηφάκη) να αποτελούν μέρος της ελεύθερης Μάνης, αποτέλεσε θέρετρο πολεμικών μαχών τόσο πριν από την έναρξη της επανάστασης όσο και μετά. Για τα προεπαναστατικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, όπως την Μάχη της Καστάνιας και τον Παναγιώταρο, θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερα σημειώματα. Από σήμερα θα ξεκινήσουμε μία αλφαβητική καταγραφή των Βαρδουνιωτών εκείνων που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα και τιμήθηκαν από το Ελληνικό κράτος είτε με την απόδοση στρατιωτικών βαθμών, είτε μεταγενέστερα με την καταβολή στους ίδιους ή στους απογόνους τους πολεμικών αποζημιώσεων. Τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιβλίο του Σταύρου Γ. Καπετανάκη “Μανιάτες αγωνιστές του 1821” Έκδοση Συλλόγου Μανιατών, Καλαμάτα 2005, και είναι βασισμένα σε γραπτές πηγές, όποτε αναπόφευκτα κάποια ονόματα έχουν παραληφθεί. Σκοπός της αναφοράς τους δεν είναι μόνο η αναγνώριση της προσφοράς τους, αλλά και η χαρτογράφηση των οικογενειών που ζούσαν εκείνη την εποχή στην περιοχή. Αυτό που γίνεται αντιληπτό, και όχι μόνο από αυτό το βιβλίο αλλά και το “Η Πετρίνα από το 17ο αιώνα" Αθήνα 1989 του Άρη Γ. Πουλημενάκου , είναι ότι στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τις ημέρες μας έχουμε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών εντός των χωριών της Βαρδούνιας, αλλά και από και προς τα χωριά της περιοχής από άλλες περιοχές (κυρίως της Μέσα Μάνης), καθώς επίσης και ότι νέα οικογενειακά δέντρα ξεκίνησαν.
Οι Βαρδουνιώτες αγωνιστές αλφαβητικά είναι: Αλεξανδράκος-Μυρκλάκος ΗλίαςΑλικάκος ΒασίλειοςΒαρτζακάκος ή Μάνης ΠαναγιώτηςΒενετσανάκης ΒασίλειοςΒενετσανάκης Ηλία ΝικόλαοςΒενετσανάκης Θωμά ΒενετσάνοςΒενετσανάκης ΛιάκοςΒενετσανάκης Λιάκου ΓεώργιοςΒενετσανάκης Ματζουράκος ή Ματζουρίδης ΓεώργιοςΒενετσανάκης Νικ. ΓιάννηςΒενετσανάκης Νικολάου ΑναγνώστηςΒενετσανάκης ΠαναγιώτηςΒενετσανάκης-Καπετανάκος Αναγν. ΞανθοςΒενετσανάκης-Λιακάκος ΓεώργιοςΒενετσανάκης-Λιακούνης-Λιακουνάκος ΓεώργιοςΒενετσανάκης-Ματζουράκος ΞανθόςΒενετσανάκης-Μουτζουράκος ΓεώργιοςΒενετσανάκης-Τζανετάκος ΒενετσάνοςΒενετσανάκος-Ματζουράκος ΙωάννηςΓιαννακάκος ΠαναγιώτηςΓιάνναρος ΙωάννηςΓραφάκος ΙωάννηςΓρηγοράκος ΙωάννηςΔημητράκος-Εξαρχάκης ΑναγνώστηςΔιακουμάκος ΓεώργιοςΔιπλαράκος ΘωμάςΕξαρχάκης ΜαρίνοςΕξερχάκης-Καλαματάκος ΝικόλαοςΚαπετανάκος Θ. ΝικόλαοςΚαρβούνης ΠαναγιώτηςΚωνσταντάκος ΓεώργιοςΚωνσταντάκος ΠαναγιώτηςΛάγος-Οικονομόπουλος ΑναγνώστηςΛαγουσάκος ΗλίαςΛιακάκος ΧριστόδουλοςΛιτζάκος ΠέτροςΛυτζέρης ΔημήτριοςΜπούμπουνας ΕυστράτιοςΜπουτεράκος-Μποναράκος ΝικόλαοςΟικονόμου-Πουλικάκος ΝικόλαοςΠαναγουλάκος Παν. ΗλίαςΠαπαλεξανδράκος ή Παπαλεξάνδρου ΠαναγιώτηςΠατσούρης-Πατσουράκος ΠαναγιώτηςΠλαγιάννης ΜιχαήλΠλαγιανός-Πλαγιανάκος ΓεώργιοςΡογκάκος ΠολυχρόνηςΡογκάκος-Παπαδάκος ΒασίλειοςΡόζος-Ροζάκης Κυρ. ΣταμάτιοςΣταθάκος Κυρ. ΗλίαςΣταθάκος Κυρ. ΘωμάςΣταθάκος ΚυριάκοςΣταρόγιαννης ΠαναγιώτηςΣτεφανάκος ΣαράντοςΤανομενάκος ΔημήτριοςΤριανταφυλλάκος ΠαναγιώτηςΤσικνάκος ΣπυρίδωνΧειλάκος ΔημήτριοςΧουσιανάς-Χουσιανάκος-Πουλάκος ΠαναγιώτηςΧρηστάκος-Μπαταριάς Νικόλαος (Από την καταπληκτική δουλειά του ιστολογίου "Τα χωριά της Βαρδούνιας"