Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το εμβαδόν του καταποντισμένου οικισμού αυξήθηκε περίπου κατά ένα τρίτο σε σχέση με την ήδη γνωστή έκτασή του. Ανελκύστηκαν επίσης 230 όστρακα και ομάδες οστράκων κι από την πρώτη εκτίμηση, η πλειοψηφία τους χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή (Π.Ε.), μικρότερος αριθμός στη μεσοελλαδική (Μ.Ε.) και στην υστεροελλαδική (Υ.Ε.), ενώ δεν λείπουν και μερικά που ανήκουν στους ιστορικούς χρόνους.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την έκταση του οικισμού, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν νέα κτιριακά κατάλοιπα που, προφανώς, δεν ήταν ορατά στην πρώτη επιφανειακή έρευνα την οποία διεξήγαγε ο γεωλόγος – ωκεανολόγος Dr. Nicholas Flemming, το 1969. Η μετατόπιση της άμμου από φυσικά αίτια κατά το διάστημα που μεσολάβησε, κάτι το οποίο αποτελεί αντικείμενο του γεωλογικού σκέλους της έρευνας, επέτρεψε να διακριθούν συστάδες νέων κτιριακών συγκροτημάτων. Σε τμήμα αυτών διακρίνεται μία ευθυγράμμιση προσόψεων που, ενδεχομένως, αποτελεί τη νοητή συνέχεια της κεντρικής οδού του οικισμού η οποία είχε ήδη καταγραφεί.
Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων. Οι διαστάσεις και η κάτοψη τού συγκεκριμένου κτιρίου θυμίζει αντίστοιχες κατασκευές της πρώιμης χαλκογραφίας, που τοποθετούνται σε κεντρική θέση των οικισμών της εποχής. Ονομάζονται «μέγαρα» και θεωρούνται έδρα και κατοικία της ηγετικής ομάδας. Ο ακριβής χαρακτηρισμός της μεγαρόσχημης αυτής κατασκευής θα προσδιοριστεί με την περαιτέρω έρευνα.
Κτιριακά κατάλοιπα εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν επίσης στο νότιο τμήμα του οικισμού, μη κατοχυρωμένα στην αποτύπωση του 1969, καθώς και στην περιοχή της Πούντας.
Τη διεύθυνση της έρευνας έχει για την Ε.Ε.Α. ο καταδυόμενος αρχαιολόγος κ. Ηλίας Σπονδύλης, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίευσης, Τεκμηρίωσης και Αρχείου, ενώ η Βρετανική πλευρά έχει ως επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Nottingham Dr. Jon C. Hederson.
Η αρχική έγκριση προβλέπει πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας, με δυνατότητα ανανέωσης και παράτασης της διάρκειάς του εάν τα επιστημονικά δεδομένα και η πρόοδος της έρευνας το απαιτήσουν.
Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος προβλέπεται και γεωλογική έρευνα της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και υπό τον Δ/ντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Dr. Δημ. Σακελλαρίου. Σκοπός της γεωλογικής έρευνας είναι η μελέτη των αιτιών της μετακίνησης της άμμου στην περιοχή, ο ακριβής προσδιορισμός της αρχαίας ακτογραμμής και η διερεύνηση των συνθηκών, που οδήγησαν στον καταποντισμό του οικισμού.
Πηγή:
Πηγή:
1 σχόλιο:
To Παυλοπέτρι Ελαφονήσου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λακωνίας
Δημοσίευση σχολίου