Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ






Το 490 π.Χ., στην μάχη του Μαραθώνα το μεγαλοφυές σχέδιο του Μιλτιάδη και η αυταπάρνηση των οπλιτών του ματαίωσαν την επικράτηση του «ασιατισμού» στην Ευρώπη τρέποντας σε φυγή τις ορδές του περσικού επεκτατισμού.






Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά από την ιστορική αυτή μάχη γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της, το Σπάρταθλον.



Η ιδέα για την δημιουργία του ανήκει στον John Foden βρετανό σμήναρχο της RAF. Ο John Foden Ελληνολάτρης και μελετητής της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας, διαβάζοντας τον Ηρόδοτο στάθηκε στην αφήγησή του για την μάχη του Μαραθώνα.



Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας περιγράφοντας τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίο οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει την βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα.
Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο ο Φειδιππίδης έφτασε στην Σπάρτη την επόμενη της αναχώρησης του από την Αθήνα.


Ο John Foden συνεπαρμένος και απορημένος από την εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, τολμά να διανύσει την διαδρομή «στα βήματα του Φειδιππίδη», μαζί με τους συναδέρφους του John Scholten και John MacCarthy στις 8 Οκτωβρίου για να φτάσουν στην Σπάρτη την επόμενη 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες.




Αναμφισβήτητα το Σπάρταθλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Ολυμπιακά ιδεώδη της φιλίας και της ειρήνης, της ανιδιοτέλειας και της συναδέλφωσης, αποστρεφόμενο την σύγχρονη τάση για εμπορευματοποίηση του αθλητικού ιδεώδους.




Η υπεράνθρωπη προσπάθεια έχει ως ανταμοιβή μόνο ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας, για όσους κατορθώσουν να φτάσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα………στη Σπάρτη.






Πηγή: http://www.spartans.gr/




Πληροφορίες για συμμετοχή σας στο σύγχρονο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ



ΔΙΕΘΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ΑΘΗΝΑ-ΣΠΑΡΤΗ 246 Χλμ.



μπορείτε να βρείτε στο http://www.spartathlon.gr/FAQGR.html




Δεν υπάρχουν σχόλια: