Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Η προσοχή των Λακώνων στραμμένη στις 7 Φεβρουαρίου-Επικρατέστερος ο Ευστάθιος


2008-02-02

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πέρασε στην ιστορία. Χθες η γη της Αθήνας αγκάλιασε το σώμα του και έτσι έπεσε η αυλαία της ζωής ενός ιεράρχη που αγαπήθηκε δυνατά και επικρίθηκε έντονα για το έργο και τις πράξεις του.

Σήμερα – επισήμως πλέον – ανοίγει ο δρόμος της διαδοχής.

Το βλέμμα των Λακώνων είναι στραμμένο στο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο ο οποίος σήμερα μαζί με τους άλλους ενδιαφερόμενους, ευθέως ή όχι, εκδήλωσε την επιθυμία να είναι υποψήφιος διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης δοκιμασίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου ο κ. Ευστάθιος τήρησε μια στάση – γνώριμη ειδικά σε μας τους Λάκωνες – αξιοπρεπή κι απολύτως έντιμη απέναντι στον ασθενή αρχιεπίσκοπο.

Απέφυγε οτιδήποτε είχε να κάνει με τα σενάρια διαδοχής τα οποία έδιναν κι έπαιρναν όλο το διάστημα της νοσηλείας του Χριστόδουλου.

«Θέλω να μπορώ να τον κοιτάζω στα μάτια» απαντούσε ο Ευστάθιος σε όσους τον ρωτούσαν γιατί δεν κινείται δυναμικά για την προώθηση της υποψηφιότητάς του.

Απόφασή του ήταν να μην προβεί σε κανενός είδους ενέργεια όσο ο αρχιεπίσκοπος έδινε τη μάχη για τη ζωή του.

Τις τελευταίες μέρες όλες οι πληροφορίες δημοσιογραφικές και άλλες τοποθετούν τον κ. Ευστάθιο πρώτον στις προτιμήσεις των ιεραρχών όπως ακριβώς σημειώσαμε σε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εκλογή του θεωρείται δεδομένη καθώς ο αριθμός των υποψηφίων – τουλάχιστον μέχρι χθες – ανερχόταν στους πέντε και θα υπάρξει δεύτερος γύρος οπότε είναι πλέον θέμα συμμαχιών.

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο Ευστάθιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι και οι πρώτοι υπολογισμοί θέλουν να υποστηρίζεται από 27 ιεράρχες έναντι 23 (έως 25) ιεραρχών που φέρονται ως υποστηρικτές του Θηβών Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν ο κ. Ιερώνυμος να μην είναι υποψήφιος, εάν κρίνει ότι δεν συγκεντρώνει τον αναγκαίο αριθμό εκλεκτόρων. Στην περίπτωση αυτή – λέγεται ότι – θα προωθήσει άλλον ιεράρχη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» αναφέρει ότι ο κ. Ιερώνυμος «έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του για τις κινήσεις του».

Κατά τ’ άλλα δεν φαίνεται να υπάρχει τρίτος πόλος. Οι άλλοι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι, έχουν μικρή επιρροή στο σώμα των εκλεκτόρων, γεγονός που επικεντρώνει το εκλογικό ενδιαφέρον στους κ.κ. Ευστάθιο και Ιερώνυμο.

Η διαδικασία

Το εκλεκτορικό σώμα αποτελούν 78 ιεράρχες. Η εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα στον καθεδρικό ναό της Αθήνας παρουσία του υπουργού Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ως παρατηρητή.

Στους εκλέκτορες θα δοθεί ένα λευκό χαρτί στο οποίο θα γράψουν το όνομα του ιεράρχη ή αρχιμανδρίτη που προτιμούν για πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου.

Η διαδικασία προβλέπει μέχρι τρεις γύρους.Β.Α.

Πηγή:spartanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: