Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

4η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού στη Σελλασία Δήμου Οινούντος



Πρώτη Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή του Αυγούστουστη Σελλασία Δήμου Οινούντος

μια ευκαιρία προώθησης του κύριου προϊόντος της Λακωνικής γης

3ήμερο εκδηλώσεων με :

Έκθεση
Συζητήσεις –ομιλίες

Οργανωμένη ταβέρνα

Μουσικές εκδηλώσεις


Ο Δήμος Οινούντος είναι κατά κύριο λόγο αγροτική περιοχή.Μια από τις κύριες καλλιέργειες του Νομού Λακωνίας αλλά και της περιοχής μας είναι αυτή της ελιάς (επιτραπέζιας και ελαιοποιήσιμης ) .

Η καλλιέργεια της ελιάς στο Δήμο καταλαμβάνει έκταση 32.000 στρεμμάτων περίπου με 420.000 ελαιόδενδρα(370.000 ελαιόδενδρα για λάδι , με κύριες ποικιλίες την κουτσουροελιά την αθηνοελιά και την κορωνέϊκη και 50.000 ελαιόδενδρα επιτραπέζιας ελιάς ) μέση ετήσια παραγωγή 750.000 κιλά λάδι και 500.000 κιλά επιτραπέζιας ελιάς με μέση παραγωγή στο Νομό Λακωνίας 20.000.000 κιλά λάδι και 8.000.000 κιλά επιτραπέζιας ελιάς.

Η γιορτή ελιάς και λαδιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2004 με πρωτοβουλία του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Οινούντος και την βοήθεια του γνωστού σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη , εμπνευστή της όλης εκδήλωσης .

Υπολογίζουμε ότι από την γιορτή μας κάθε χρόνο περνούν πάνω από δέκα χιλιάδες επισκέπτες .Από την πρώτη κιόλας χρονιά , τόσο η Οργανωτική επιτροπή όσο και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ πέτυχαν το στόχο της γιορτής θεσμού πλέον , όχι μόνο για το Δήμο Οινούντος αλλά και για ολόκληρη την Λακωνία : Να στηρίξουν τις παραγωγικές τάξεις της περιοχής και να προβληθούν τα , άριστα από πλευράς ποιότητας , ελαιοκομικά προϊόντα της Λακωνικής γης .

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στο Νομό Λακωνίας , είναι μεγάλης σημασίας αφού σ' αυτόν απασχολείται ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της περιοχής. Οι καλλιέργειες ελαιοδένδρων καλύπτουν τις πλαγιές του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου , την κοιλάδα του Ευρώτα , την περιοχή κάτω από την καστροπολιτεία του Μυστρά , τη Μονεμβασιά και το Λακωνικό κόλπο.


Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών , η κατασκευή μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων και η αναζήτηση και εφαρμογή συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής (συνεταιρισμοί , ομάδες παραγωγών , δίκτυα προώθησης , κοινοπραξίες ) , διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών .Υποστηρικτικά σε όλα τα προηγούμενα όμως, απαραίτητη είναι και η ανάδειξη προβολή τοπικών προϊόντων ποιότητας .

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι εδαφο- κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή , επιδρούν άμεσα στη διαμόρφωση ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών στα τοπικά προϊόντα (αναμεσά τους , τα κτηνοτροφικά προϊόντα , το μέλι και τα δασοκομικά προϊόντα με πρωταγωνιστές πάντα το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές ) .

Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω ως αφορμή και έμπνευση και με την προτροπή και συμπαράσταση του γνωστού σκηνοθέτη κ. Μανούσου Μανουσάκη ξεκινήσαμε , το 2004 , την διοργάνωση της γιορτής ελιάς και λαδιού , και καταφέραμε να καθιερωθεί και να γίνει ετήσιος θεσμός για την Λακωνία .

Τα κεντρικά θέματα στα οποία αναφερόταν η γιορτή μας , είναι :

Ιστορία της ελιάς

Συλλογή και ανάδειξη ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων που αφορούν την ελιά και το λάδι

Πρακτικές και τεχνικές για την καλλιέργεια της ελιάς (φύτεμα κλάδεμα συλλογή καρπών )

Ποικιλίες ελαιοδένδρων και ελαιοκάρπου

Παραγωγή λαδιού και επιτραπέζιων ελιών

Οικολογία της ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια, προϊόντα κλπ.

Μικρός παραγωγός και τυποποίηση

Χρήση των υποπροϊόντων της ελιάς (Πυρήνας πυρηνόξυλο κλπ. )

Χρήση του ξύλου της ελιάς για καλλιτεχνική ξυλουργία Μηχανήματα που αφορούν όλες τις ανωτέρω παραγωγικές δραστηριότητες .

Στην γιορτή μας κάθε χρόνο υπάρχουν :
1. περίπτερα εκθετήρια , μέσω των οποίων γίνεται προβολή παρουσίαση όλων των προϊόντων της ελιάς και του λαδιού , μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς, παρουσίαση βιβλιογραφίας καθώς και εικαστικών από ξύλο και φύλλα ελιάς .

2. Χώρος συζήτησης σε θέματα ελιάς και λαδιού

3. Έκθεση παιδικής ζωγραφικής

4. Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

5. Επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Ελιάς

6. Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την ελιά και το λάδι

7. Οργανωμένη ταβέρνα στην οποία γίνεται προβολή της τοπικής μεσογειακής κουζίνας με παρουσίαση εδεσμάτων με βάση το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές

8. Χορευτικά συγκροτήματα

9. Μουσικές εκδηλώσεις

Στόχος της γιορτής :

- Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του λαδιού και της ελιάς της Λακωνίας και η γνωστοποίησή της στους καταναλωτές στην Ελληνική και διεθνή αγορά.

- Η ανάδειξη και προβολή του ποιοτικού ελαιολάδου , της επιτραπέζιας ελιάς και όλων των παραγόμενων από αυτή προϊόντων.

- H οικονομική ανάπτυξη των ελαιοκομικών περιοχών του Νομού μας.

- Η προβολή των μικρών τυποποιητών του Νομού , ώστε να καταλάβουν στην αγορά την θέση που τους αξίζει.

- Η γνωστοποίηση της διατροφικής αξίας που έχει η χρήση προϊόντων ελιάς με προβολή παραδοσιακών συνταγών.

- Προτροπή για την απασχόληση των νέων και των γυναικών της περιοχής με τον αγροτουρισμό καθώς και προτροπή για την δραστηριοποίηση των κατοίκων της περιοχής με ό,τι σχετίζεται με την τοπική παράδοση , τα προϊόντα της ελιάς αλλά και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της περιοχής .


- Προσέλκυση επισκεπτών.

- Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Λακωνίας.

- Η τόνωση και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου.

- Η ενημέρωση των παραγωγών για τα νέα προγράμματα και τρόπους καλλιέργειας.


Διαβάστε περισσότερα για τους εκθέτες εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: