Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Νεάντερταλ στο Γύθειο


Το δόντι ανακαλύφθηκε το 2002 σε παράκτιο ασβεστολιθικό σπήλαιο, στη θέση "Λακωνίς" Γυθείου

Την πρώτη άμεση μαρτυρία για τις νομαδικές κινήσεις των Νεάντερταλ έδωσε ένα δόντι 40.000 ετων από την Ελλάδα. Το δόντι ανακαλύφθηκε το 2002 σε παράκτιο ασβεστολιθικό σπήλαιο, στη θέση "Λακωνίς" Γυθείου, στα πλαίσια ανασκαφής που διενεργείται εκεί από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση της δρος Ε. Παναγοπούλου.

Στα πλαίσια διεθνούς συνεργασίας, ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Max Planck της Λειψίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Mike Richards και της παλαιοανθρωπολόγου δρος Κατερίνας Χαρβάτη, ανέλυσε τα ισότοπα στροντίου, ενός στοιχείου που απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού και αποκάλυψε τη γεωλογική «ταυτότητα» της περιοχής, στην οποία ζούσε το άτομο κατά την περίοδο σχηματισμού της οδοντοφυΐας του, δηλαδή στην παιδική του ηλικία.

Η περιοχή αυτή απέχει αρκετά από τη θέση, στην οποία ανακαλύφθηκε το δόντι. Αυτό σημαίνει ότι ο Νεάντερταλ μεγάλωσε μακριά από τον χώρο, στον οποίο ανασκάφηκε το δόντι του και μετακινήθηκε σε σημαντική απόσταση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

"Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Archaeological Science, θα συμβάλλουν στην επίλυση ενός από τα κεντρικά ζητήματα της παλαιοανθρωπολογίας, αυτό της κινητικότητας των Νεάντερταλ", υποστηρίζει η αρχαιολόγος, δρ Ελένη Παναγοπούλου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι "μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι διέμεναν στην ίδια περιοχή σε όλη τους τη ζωή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα νομαδικά τους δίκτυα κάλυπταν ευρύτερες περιοχές. Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η κινητικότητά τους ήταν σημαντική και τα οικιστικά τους δίκτυα ήταν ευρύτερα και πιο οργανωμένα απ’ ότι πιστεύαμε.

Δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη οι Νεάντερταλ συνυπήρχαν σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης με το Σύγχρονο Άνθρωπο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κινητικότητα αυτή θα διευκόλυνε τις επαφές των δύο πληθυσμών σε πολιτισμικό και, ίσως, σε βιολογικό επίπεδο".

Πηγή:Έθνος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η γενιτσάρισσα Χαρβάτη βραβεύτηκε επειδή στηρίζει τον σιωνιστικό αφροκεντρισμό...