Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Γιορτή Λακωνικών Προϊόντων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σπάρτη
27 Μαρτίου 2008
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΑΡ. ΠΡΩΤ.
Δ.Υ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
--------------------------------------
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΠΡΟΣ ΜΜE


Δ/νσ:Οθ. Αμαλίας 85
Ταχ. Κώδ.:23 100 Σπάρτη
Πληροφορίες :
Κολλιάκου Μπέττυ

Τηλέφωνο:27310-89361
FAX::27310-26810
e-mail
grafeio.typou@lakonia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από πλευράς επισκεψιμότητας άνοιξε τις πύλες της χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα η έκθεση Λακωνικών προϊόντων, την οποία και εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Για πρώτη φορά, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, όπου καθημερινά διακινούνται χιλιάδες επιβάτες, εκτίθεται ο παραγωγικός πλούτος της Λακωνίας.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ξεχωριστά λακωνικά προιόντα με την μοναδική γεύση όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές το κρασί, τα παραδοσιακά γλυκά , το σύγκλινο, το μέλι, τα παξιμάδια, τα σπιτικά ζυμαρικά , τα βιολογικά κοτόπουλα , τις πέστροφες, το βιολογικό ξύδι, το βιολογικό αλάτι, τα προιόντα εκτροφής της στρουθοκαμήλου αλλά και το σήμα κατατεθέν όσον αφορά τα εσπεριδοειδή μας που είναι οι χυμοί ΛΑΚΩΝΙΑ. Όλα δηλαδή όσα χουν απόλυτη σχέση με την υγιεινή διατροφή του ανθρώπου.

Πρόκειται αφ΄ ενός μεν για τα γνωστά παραδοσιακά προιόντα της λακωνικής γής αλλά και για ξεχωριστές καλλιέργειες που αποκτούν δυναμική στην αγορά της Λακωνίας και όχι μόνο.

Παράλληλα όμως είναι μία ακόμα ευκαιρία τουριστικής προβολής του τόπου μας.
Καλωσορίζοντας, χθες το απόγευμα τους παρευρισκομένους στην τελετή των εγκαινίων ο Μανούσος Μανουσάκης τόνισε ότι η έκθεση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού οι Λάκωνες αποδεικνύουμε ότι δεν το βάζουμε κάτω και δίνουμε το μήνυμα της ελπίδας και της ανασυγκρότησης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας ο οποίος τόνισε:

«Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στην αποψινή γιορτή της Λακωνίας στην Αθήνα. Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε απόψε εδώ, στο κατ’ εξοχήν πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας και της χώρας μας τη γιορτή των Λακωνικών προϊόντων.
Μέχρι την Παρασκευή οι Λάκωνες κάνουμε στάση στο ΜΕΤΡΟ.
Επιλέξαμε να συνδέσουμε αυτή τη «γιορτή των λακωνικών προϊόντων», με το σύμβολο της σύγχρονης συγκοινωνιακής υποδομής της Αθήνας.

Ήρθαμε στην Αθήνα, για να συναντήσουμε εσάς που μετακινείστε με γρήγορους ρυθμούς στα σωθικά της πόλης.
Να σας αποσπάσουμε την προσοχή από την καθημερινότητα που τρέχει.
Και να σας προτείνουμε μια απόδραση σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Ήρθαμε να παρουσιάσουμε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής που τιμάμε στη Λακωνία.
Να υποστηρίξουμε ότι η καθημερινή ρουτίνα απέχει από την ποιότητα ζωής, μόλις λίγα λεπτά της ώρας από το χρόνο μας, λίγο μεράκι και καλή διάθεση.

· Λίγο παραπάνω χρόνο και μεράκι, επενδύουν οι παραγωγοί μας, που εκθέτουν σε αυτή την έκθεση, για να εξασφαλίζουν αγροτικά προϊόντα άριστης ποιότητας και προϊόντα ξεχωριστά: το εξαιρετικό λάδι, το κρασί, τα εσπεριδοειδή της Λακωνίας, τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα κ.ά. Όλα αυτά τα προϊόντα τα οποία ούτως ή άλλως καταλαμβάνουν αξιοπρόσεκτη θέση στην αγορά, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εξωστρέφειας για την αγροτική μας παραγωγή. Έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της αγοράς, κερδίζουμε καθημερινά το στοίχημα της ποιότητας των λακωνικών προϊόντων.

· Λίγο παραπάνω χρόνο και μεράκι αφιερώνουν, οι Λάκωνες επαγγελματίες του τουρισμού, για να μετατρέπουν τις τουριστικές τους υπηρεσίες σε ζεστή φιλοξενία, που μένει αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες της Λακωνίας.

Ήρθαμε λοιπόν στην Αθήνα, για να μοιραστούμε μαζί σας το μήνυμα ότι λίγα παραπάνω λεπτά από το χρόνο μας, αρκούν,

για να απολαύσουμε την ομορφιά του φυσικού μας περιβάλλοντος,
για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο της ελληνικής γης,
για να εκτιμήσουμε την αξία των αυθεντικών παραδόσεών μας,
για να θυμηθούμε τη μοναδικότητα των ανθρώπινων σχέσεων που δημιουργούν οι Έλληνες.

Λίγα λεπτά από το χρόνο μας. Όσο διαρκεί μια διαδρομή από τη μία στάση του Μετρό στην άλλη...

Κάναμε όμως μια στάση στο Μετρό της Αθήνας και για έναν ακόμα λόγο. Ο χώρος του Μετρό, αποτελεί σύμβολο σύγχρονης «ανάπτυξης και προόδου με σεβασμό προς το περιβάλλον». Εδώ λοιπόν, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε μία μελέτη, που αφορά στην ανάπτυξη και πρόοδο της Λακωνίας με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον του νομού. Το φυσικό περιβάλλον, που δοκιμάστηκε τα δύο τελευταία καλοκαίρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τη μελέτη συνέταξαν πανεπιστημιακοί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από τη Γεοπωνο-δασολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η υλοποίηση των σχετικών έργων θα γίνει με διάθεση πιστώσεων που υπολογίζονται σε 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της μελέτης, ήταν να προχωρήσουμε ταχύτατα, αλλά ταυτόχρονα, με σχέδιο και στοχευμένες παρεμβάσεις, στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, των περιοχών που επλήγησαν. Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει:

αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα,
έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων,

δράσεις αποκατάστασης των δασών,
παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία κλπ.

Παράλληλα όμως, η μελέτη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Λακωνίας εισάγει μία καινοτομία:

Το σχέδιο δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων.

Πρόκειται για οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, με σύγχρονες υποδομές, που θα λειτουργήσουν είτε σε ιδιωτικές είτε σε δημόσιες εκτάσεις. Σε αυτές, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα κοπάδια τους και τους ιδίους, προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας για την παραγωγή τους, αλλά και συνεχή κτηνιατρική και γεωπονική υποστήριξη. Παράλληλα, ανοίγεται για τους Λάκωνες κτηνοτρόφους η προοπτική δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων. Ακόμη η διαπραγμάτευση της διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων θα γίνεται με πιο ανταγωνιστικούς τρόπους.

Κυρίες και κύριοι,

Η δημιουργία των κτηνοτροφικών πάρκων αποτελεί μια πρωτοποριακή δράση, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και θα εφαρμοστεί στη Λακωνία με στόχο μας, να αποτελέσει η Λακωνία το πρότυπο ποιοτικής ανάπτυξης με σεβασμό προς το περιβάλλον, τον παραγωγό και την παράδοση.

Για την υλοποίηση αυτής της πρωτοποριακής μας ιδέας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πανεπιστημιακούς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, που συντάσσουν τη σχετική μελέτη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα επίσης να απευθύνω στον Υπουργό και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χρηματοδότηση της μελέτης και τη στήριξη της υλοποίησης του έργου. Ακόμη θέλω να ευχαριστήσω το Υ.Α.Α.Τ για την συμμετοχή στη συνδιοργάνωση της τριήμερης έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Ευχαριστώ επίσης, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λακωνίας, τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το εργοστάσιο «Λακωνία», αλλά και το σύνολο των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του νομού για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση της φετινής «Γιορτής Λακωνικών Προϊόντων». Συστρατευμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να επιτελούμε, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, το ρόλο μας με μεράκι και ευσυνειδησία. Γιατί έτσι θα αποκτήσουμε κύρος, αξιοπιστία, αναγνώριση και αποδοχή.

Τέλος, θα ήθελα, να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά, όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή μας εκδήλωση. Ελπίζουμε ότι, το ερχόμενο τριήμερο, θα αποτελέσει την αφορμή για να σας προσφέρουμε και πάλι τη φιλοξενία του λαού της Λακωνίας, στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ.»

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φίλιππος Πήλιουρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σκοπός της έκθεσης είναι τα λακωνικά προϊόντα να μπουν σε κάθε αθηναϊκό σπίτι. Η γιορτή στο ΜΕΤΡΟ αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στην προσπάθεια προβολής των προϊόντων μας που είναι αγνά, ποιοτικά και νόστιμα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σταύρος Αργειτάκος από την πλευρά του τόνισε ότι η Λακωνία αυτό το τριήμερο θα παρουσιάσει ότι απλόχερα προσφέρει, τα εξαιρετικά της προϊόντα αλλά και τις φυσικές της ομορφιές αφού είναι τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Οι τρείς βουλευτές του Νομού Λακωνίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Γρηγόρης Αποστολάκος και Λεωνίδας Γρηγοράκος συνεχάρησαν τους συνδιοργανωτές της έκθεσης , τους συμμετέχοντες εκθέτες τονίζοντας ότι και από την πλευρά τους θα πρέπει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο όσον αφορά την ποιότητα και την επωνυμία των παραγόμενων προϊόντων .

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Διοικητής της ΑΤΕ bank Δημήτρης Μηλιάκος τόνισε ότι όλοι πρέπει πλέον να είναι μετά των Λακεδαιμονίων.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης αφού τόνισε χαρακτηριστικά ότι ήρθε στην Έκθεση γιατί νοιώθει Λακεδαίμων του Βορρά , μεταφέροντας τον θερμό χαιρετισμό του απουσιάζοντος στο εξωτερικό Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού, μετ΄ επιτάσεως τόνισε ότι είναι αδιανόητο σε αυτό τον τόπο τον ευλογημένο να κηρύσσονται μηνύματα πεσιμιστικά και να υπάρχει απογοήτευση για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Είναι αδιανόητο αυτό να συμβαίνει στη Λακωνία , είτε στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, στη Μακεδονία και στη Κρήτη. Απόδειξη περί του αντιθέτου είναι η έκθεση λακωνικών προιόντων. Προβλήματα, είπε πάντοτε θα υπάρχουν , είναι αδιανόητο όμως να μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Οι πληγές της φωτιάς από την άλλη είναι δυνατόν να φέρουν την αναγέννηση. Ο κος Κιλτίδης επεσήμανε ιδιαίτερα τον βιολογικό προσανατολισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Καζακόπουλος παρουσίασε τα βασικά σημεία της μελέτης αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Λακωνίας η οποία έχει εκπονηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Γεοπωνοδασολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκιαδάς, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι με την έκθεση αυτή ζούμε μια θετική πραγματικότητα που έχει σχέση με την προβολή των αγροτικών μας προιόντων. Από το Γ ΚΠΣ διατέθηκαν στη Λακωνία για 25 επενδυτικά έργα που αφορούσαν υποδομές μεταποίησης και συσκευασίες 21 εκατομμύρια ευρώ.

Δυνατότητες υπάρχουν και στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο. Κάλεσε δε τους Δημάρχους να ενεργοποιηθούν μέσω των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και LEADER ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, στο ποσό δε αυτό περιλαμβάνονται και δύο από τα σημαντικότερα έργα εγγειοβελτιωτικών υποδομών νομαρχιακής εμβέλειας που είναι η μεταφορά των περισσευμάτων του Βασιλοπόταμου και το φράγμα της Κελεφίνας.

Πολλοί ήσαν οι επίσημοι που παρευρέθησαν στην χθεσινή εκδήλωση. Μεταξύ αυτών οι Δήμαρχοι Θεραπνών, Μυστρά, Οινούντος Ανατολικής Μάνης Γιάννης Ράλλης, Δημήτρης Αποστολάκος, Ευάγγελος Βαλιώτης, Κυριάκος Μιχαλολιάκος, ο τ. Υπουργός Ιωάννης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΓΕΕΚΑ & τ. Βουλευτής Θανάσης Δαβάκης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ (συμπατριώτης μας Ευάγγελος Λάζος), ο Διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Μηλιάκος καθώς επίσης και όλοι οι πρόεδροι και μέλη των λακωνικών ομοσπονδιών και σωματείων της Αθήνας.

Η Γιορτή Λακωνικών Προϊόντων είναι μια ακόμα πρωτοβουλία εξωστρέφειας της Λακωνίας προς το ευρύτερο, αθηναϊκό -και όχι μόνο- κοινό και οποία οργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λακωνίας και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας. Συμμετέχουν επίσης στη διοργάνωση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και το εργοστάσιο ΛΑΚΩΝΙΑ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ καθοριστικός στη διοργάνωση είναι ο ρόλος του Μανούσου Μανουσάκη.

Κατά την χθεσινή τελετή των εγκαινίων όλοι ευχήθηκαν αυτή η έκθεση να εξελιχθεί σε θεσμό.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση προβάλλεται μέσω δημοσιεύσεων σε πολλά ΜΜΕ έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι από αυτά τα ΜΜΕ παρευρέθησαν στην τελετή των εγκαινίων).

Επιπλέον η έκθεση προβλήθηκε μέσω συνεντεύξεων που παρεχώρησαν οι συνδιοργανωτές και από τα κεντρικά αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ( ΝΕΤ, MEGA).


Παραδοσιακά προϊόντα Λακωνίας

«Ηρθαμε για να δείξουμε κατ’ αρχάς ότι η Λακωνία παράγει και ότι επίσης παράγει ποιοτικά προϊόντα». Με αυτά τα λόγια ο κ. Νικόλαος Παπαδάκος, παραγωγός και τυποποιητής βιολογικού ελαιόλαδου στη Λακωνία, μας εξήγησε τον «λόγο» διοργάνωσης της έκθεσης τοπικών προϊόντων στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Η επιτυχία της έκθεσης είναι ολοφάνερη από το πλήθος του κόσμου που συρρέει, δοκιμάζει προϊόντα, αγοράζει και ρωτάει πολλά. «Είναι περίεργο, αλλά κάνουν πολύ εξειδικευμένες ερωτήσεις, όπως αν το λάδι είναι ψυχρής έκθλιψης ή ποιοι είναι οι οργανισμοί πιστοποίησης.

Ο κόσμος είναι πια ενημερωμένος και ψάχνει να μάθει αν του λέμε την αλήθεια» λέει η κ. Σοφία Σκούρου, που εργάζεται στο τυποποιητήριο του Κεφαλά, που παράγει βιολογικό λάδι στη Λακωνία.

Οι ξένοι τουρίστες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα δρώμενα. Η κ. Κλάους Γκούντερ ήρθε από τη Γερμανία με την οικογένειά της για διακοπές και βλέποντας την έκθεση εντυπωσιάστηκε. «Πριν από λίγες μέρες ήμασταν στην Πελοπόννησο και τώρα βλέπουμε ότι παράγει όλα αυτά. Είναι εντυπωσιακό» λέει.

Τι είναι τα παραδοσιακά προϊόντα; «Γεύσεις που μου θυμίζουν τη γιαγιά μου», λέει η Μαρία, δοκιμάζοντας λίγο ψωμί βουτηγμένο στο αγουρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: