Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Δήμος Σμύνους



Ο δήμος Σμήνους έχει (πραγματικό) πληθυσμό 1.917 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονται:
Τ.δ. Αγίου Νικολάου -- ο Άγιος Νικόλαος [ 212 ]
Τ.δ. Αρχοντικού [ 102 ]
το Αρχοντικόν [ 69 ]
το Σίνα [ 33 ]
Τ.δ. Καστανιάς -- η Καστάνια [ 91 ]
Τ.δ. Κόκκινων Λουριών -- τα Κόκκινα Λουριά [ 242 ]
Τ.δ. Μελίσσης -- η Μέλισσα [ 100 ]
Τ.δ. Μελιτίνης [ 242 ]
η Μελιτίνη [ 130 ]
η Αγία Μαρίνα [ 54 ]
η Λεμονέα [ 58 ]
Τ.δ. Παλαιόβρυσης -- η Παλαιόβρυση [ 200 ]
Τ.δ. Πετρίνας -- η Πετρίνα [ 450 ]
Τ.δ. Προσηλίου -- το Προσήλιον [ 168 ]
Τ.δ. Σελεγουδίου -- το Σελεγούδιον [ 110 ]

(Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία του αρχείου της στατιστικής υπηρεσίας για την απογραφή πληθυσμού (Ελλάδας) του 2001. )


Ο Δήμος Σμύνους αποτελείται από δέκα υπέροχα χωριά, με πλούτο παράδοσης να ξεχειλίζει στην αρχιτεκτονική των σπιτιών και στα δρώμενα των δέκα Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής....

Ο Δήμος Σμύνους βρίσκεται στη νοτιοδυτική Λακεδαίμονα, στα βόρεια του Δήμου Γυθείου και απέχει 52 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σπάρτη. Απ' αυτόν αρχίζει η προσηλιακή λεγόμενη Μάνη.Έδρα του είναι ο Αγ. Νικόλαος και έχει 2000 κατοίκους περίπου σήμερα. Το Δήμο διατρέχει ο ιστορικός ποταμός Σμήνος, που χύνεται στο Λακωνικό κόλποστον οποίο εξ'άλλου οφείλεται και το όνομά του και αποτελείται απο δέκα χωριά: Άγιος Νικόλαος, Αρχοντικό, Καστάνια, Κόκκινα Λουριά, Μέλισσα (Μελιτσίνα), Μελιτίνη (Ζελίνα), Παλαιόβρυση (Πρίτσα), Πετρίνα, Προσήλιο (Στροντζά) και Σελεγούδι. Στον Δήμο ανήκουν και οι οικισμοί·Αγία Μαρίνα (Τσέρια), Λεμονιά (Ρόζοβα), Σίνα και πολλές διάσπαρτες κατοικίες (Ξεμόνια), που όλα μαζί δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οικιστικό σύμπλεγμα. Κυρίαρχα χαρακτηριστικά του τοπίου είναι οι λόφοι, οι χαράδρες, τα σπήλαια, τα δάση και τα τρεχούμενα νερά.

Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικήθηκε απο τους αρχαίους χρόνους.Τότε χτίστηκε και το περίφημο κάστρο στον Αγ. Νικόλαο που ονομάστηκε Κάστρο της Μπαρδούνιας.



Ο Δήμος παράγει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, σύκα και αρωματικά φυτά (τσάι, ρίγανη) και στην Πετρίνα βρίσκεται ο αρχαιότερος Συνεταιρισμός της χώρας με έτος ίδρυσης το 1913 ο οποίος έχει εξασφαλίσει "Προστατευόμενη ονομασία Προέλευσης" (ΠΟΠ) - Πετρίνας για το παραγόμενο ελαιόλαδο. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και αρκετές εκτάσεις με βιολογική καλλιέργεια.
Αξιοθέατα στην περιοχή αποτελούν το δάσος της Βασιλικής στον Ταΰγετο, το μοναστήρι της Παναγιάς της Γιάτρισσας, το μοναστήρι της Ηρωίτσας (Ροίτσας), τα χαλάσματα του Καπετάν Ζαχαριά, το Κάστρο της Μπαρδούνιας, το γεφύρι της Στάρας, η Δεσφίνα, η σπηλιά της Βασιλοπούλας και ο ποταμός Σμήνος.
Από το Δήμο Σμύνους διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο οποίο μπορείτε να περπατήσετε.Το διεθνές μονοπάτι Ε4 απο το βόρειο Ταϋγετο προς τη Μάνη διέρχεται απο τις όμορφες περιοχές του Δήμου, που διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ανάπτυξης ήπιας μορφής. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πολλοί προσκυνητές από όλη την Ελλάδα την 8η Σεπτεμβρίου που τιμάται η Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει το μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας.

Στο Δήμο ανήκει το περίφημο δάσος της Βασιλικής του Ταϋγέτου που προσφέρεται για περιπάτους. Όμορφες πεζοπορίες μπορούν να γίνουν και κοντά στον ποταμό προς την περιοχή της Άρνας, αλλά και στο φαράγγι με τα γραφικά γεφύρια και τους παλιούς νερόμυλους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η περιοχή της Πετρίνας θεωρείται καταφύγιο θηραμάτων, για πέρδικες, λαγούς, τσίχλες και άλλα.

Χρήσιμες πληροφορίες:
(27330) 94364

dsminous@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: