Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

ΤΑΫΓΕΤΟΣ: Άρνας – Παναγία Γιάτρισσα και ‘Αρνα – Δάσος Βασιλικής




Στοιχεία: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης


Δύο διαδρομές με επίκεντρο το όμορφο ορεινό χωριό της Άρνας πάνω στο νέο τμήμα του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4. Τις διαδρομές καθοδηγεί με άνεση και ασφάλεια η ποιότητα της σήμανσης που πρόσφατα ολοκλήρωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος της Σπάρτης.
Η πρώτη διαδρομή ξεκινώντας από την πλατεία της Άρνας κατηφορίζει και ανηφορίζει διαδοχικά με σχετικά ήπια κλίση στην αρχή, για να κατηφορίσει τελικά πιο έντονα φθάνοντας στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας. (Αν θέλουμε να επισκεφθούμε τη σπηλιά με τις πηγές της Αγίας Μαρίνας πρέπει να κάνουμε μία παρέκβαση νότια, νοτιοανατολικά περίπου 15 λεπτών). Από 'κει, ανηφορίζοντας συνεχώς, πάνω σε όμορφο καλντερίμι, για το μεγαλύτερο μέρος της πορείας μας, φθάνουμε στο νεόδμητο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, πάνω σε δασικό δρόμο, 10 λεπτά από το Μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας (συνολική διάρκεια πορείας περίπου 3 - 3.30 ώρες).
Η δεύτερη διαδρομή, ξεκινώντας πάλι από την πλατεία της Άρνας, ακολουθεί αρχικά τον ασφαλτόδρομο μέχρι το γειτονικό χωριό Σπαρτία, ύστερα τον χωματόδρομο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και στη συνέχεια παίρνει το μονοπάτι που ανηφορίζει ήπια. Περνά τον Κομμένο Βράχο, φτάνει στο εκκλησάκι το Αϊ -Γιάννη και κατηφορίζει μέχρι το δασικό δρόμο που τον ακολουθεί για λίγο ως τη ρεματιά και ανηφορίζοντας (βόρεια) φθάνει στον Άγιο Δημήτριο, στην καρδιά του δάσους της Βασιλικής, όπου και πηγή νερού. (Συνολική διάρκεια πορείας περίπου 4 - 4.30 ώρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: