Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Πετρίνα


« ...Ύστερα είν 'ένα όρος ελαιών,
που δεν είναι καθόλου μικρότερο
από το όμοιο που 'ναι στην Παλαιστίνη
και που 'ναι δίκαιο να το λέμε άγιο...
...ΠΕΤΡΙΝΑ είναι τ' όνομά του... »
"Κώμης Έκφρασις"
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ
15ος αιώντο χωριό


Βρισκόμαστε 35 km νότια της Σπάρτης, σε υψόμετρο 300 m, στα ανατολικά κράσπεδα του Ταϋγέτου.
Η ΠΕΤΡΙΝΑ «Μεσ’ από πράσινες ελιές και στάχυα χρυσοφόρα Δεν είσαι πόλη από χαλκό, ουτ’ απ’ αχάτι χώρα Σε ξέρει ο θεός και το καλό δε σε ξεχνά ποτέ του Σε ξέρει ο ήλιος και η βροχή στα πόδια του Ταϋγέτου Μένουν τα πάντα ανάλλαχτα. Τα σπίτια, οι ζευγολάτες Και κουδουνίζουν οι πλαγιές κι αχολογούν οι στράτες Σαν ένας ύμνος στη χαρά των δουλευτών τα χέρια Σπέρνουν, θερίζουν, γνέθουνε, σφυροκοπούν τη γης Και μεσ’ στα λόγγια απλώνεσαι πιο ειρηνικό απ’ τ’ αστέρια. Κυψέλη ηλιοπλημμύριστη, χωριό της προκοπής.»
(Νικηφόρος Βρεττάκος, 1947)ο συνεταιρισμός


1907: Αρκετά χρόνια πριν την ψήφιση του Νόμου 602/1914 «Περί συνεταιρισμών», η συνεταιριστική συνείδηση των προγόνων μας, είχε ωριμάσει. Έτσι την 4η Νοεμβρίου 1907 με το υπ’ αριθμόν 4314 Συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Κροκεών, ιδρύθηκε : «Η ΕΝΩΣΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΕΤΡΙΝΗΣ»καινοτόμες ιδέες - πρωτοποριακές αποφάσεις1936: Ο Συνεταιρισμός ιδρύει ένα ελαιοτριβείο και μετονομάζεται ταυτόχρονα σε «Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πετρίνας», εισδύοντας στον τομέα εκμετάλλευσης του ελαιολάδου.
1938: Εφαρμόζεται πρώτη φορά πανελλαδικά η καινοτομία της κοινής έκθλιψης του ελαιοκάρπου. Εξασφαλίζει τον χαρακτηρισμό του Πρωτοπόρου Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού. Εφαρμόζεται η κοινή εναποθήκευση του ελαιολάδου στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού.
1951: Εφαρμόζεται η πώληση του ελαιολάδου σε επώνυμα δοχεία.
1953: Δημιουργείται Ταμείο Υγείας των μελών του, πέραν εκείνης του ΟΓΑ, με ποσοστιαίες κρατήσεις από την ετήσια παραγωγή ελαιολάδου.
1954: Δημιουργείται Ταμείο Οδοποιίας για την διάνοιξη και συντήρηση των αγροτικών δρόμων.
1980: Από την 1η Ιανουαρίου ο Συνεταιρισμός αναλαμβάνει την άσκηση της Αγροτικής Πίστεως.η δυναμική


 • 350 μέλη - συνεταίροι • 9.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης • 150.000 ελαιόδεντρα • 120 km αγροτικοί δρόμοι • 200 τόνοι μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου • 5 ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές, χωρητικότητας 250 τόνων
  2.000 τ.μ. επιφάνεια ελαιουργείου - αποθηκών - γραφείων • 3 στρέμματα συνολική, ακάλυπτη και μη, επιφάνεια • Επενδύσεις εκσυγχρονισμού 200 εκατ. τα πέντε τελευταία χρόνια.

τα προϊόνταποιότητα ελαιοκάρπου • Καλλιεργούμενη ποικιλία, αποκλειστικά, η κορωνέϊκη. • Η έναρξη της συλλογής, κοινή για όλους, καθορίζεται αφού πρώτα διαπιστωθεί η ιδανική ωρίμανση του ελαιοκάρπου. • Γνωρίζουμε ότι ο τραυματισμένος ελαιόκαρπος δίνει λάδι χαμηλής ποιότητας και τον αποφεύγουμε.
έκθλιψη - αποθήκευση


Ο σημαντικότερος παράγων για την εξαγωγή υψηλής ποιότητας λαδιού είναι η συντόμευση του χρόνου, που μεσολαβεί από τη συλλογή μέχρι την έκθλιψη του ελαιοκάρπου. Από το 1938 έχουμε καθιερώσει τη κοινή έκθλιψη του ελαιοκάρπου, μια διαδικασία που μας επιτρέπει να ολοκληρώνουμε την έκθλιψή του, μέσα στις επόμενες 12 ώρες από τη συλλογή του.
Εχθροί της ποιότητας του λαδιού μετά την εξαγωγή του, είναι το οξυγόνο του αέρα, η θερμότητα και το φως. Από το 1948, όλη η παραγωγή λαδιού και μέχρι τη διάθεσή της, αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ιδιοκτησίας του Συνεταιρισμού, σε χαμηλή θερμοκρασία, μακριά από το φως και τον αέρα.αγουρέλαιο Πετρίναςσυνώνυμο της ποιότητας


οι διακρίσεις

1951: Βράβευση του ελαιολάδου της Πετρίνας στην 16η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ‘Χρυσούν Μετάλλιον μετ’ Επαίνου’.
1952: Νέα βράβευση του ελαιολάδου μας στην 17η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το Μέγα Βραβείον’.
1954: Μια ακόμη βράβευση του ελαιολάδου Πετρίνας στην 19η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ‘Δίπλωμα Τιμής, μετά Χρυσού Μεταλλίου’.
1979: Βραβείο Συνεταιριστικής Επιδόσεως στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πετρίνης από την ΠΑΣΕΓΕΣ στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της.
1980: Το Υπουργείο Γεωργίας βραβεύει τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πετρίνης για την πρωτοπορία του στην κοινή έκθλιψη και εμπορία ελαιολάδου.

επικοινωνία

Επωνυμία : Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας
Διεύθυνση : Πετρίνα Λακωνίας - Τ. Κ. 23200
Τηλέφωνο - FAX : 27330 – 92204
e-mail:
info@petrina-oliveoil.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: