Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΑΡΧΕΛΩΝ




Χιλιάδες χρόνια τώρα οι θαλάσσιες χελώνες "Καρέττα-καρέττα" (Caretta caretta, Chelonia mydas και Dermochelys coriacea) ζούν και αναπαράγονται στις όμορφες παραλίες του Λακωνικού Κόλπου. Αν και ζούν μέσα στο νερό, η ύπαρξή τους εξαρτάται απόλυτα από τις ακτές όπου αφήνουν τα αυγά τους. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα αυτά συνδέονται στενά με τις παραλίες όπου γεννήθηκαν και επιστρέφουν πάντα σ'αυτές για να ωοτοκήσουν. 'Ετσι ο πληθυσμός του Λακωνικού όπως και κάθε άλλος πληθυσμός έχει τις δικές του παραλίες ωοτοκίας και δεν μπορεί να αναπληρωθεί από χελώνες άλλων περιοχών.


Στον Λακωνικού γίνονται κάθε καλοκαίρι συνολικά περίπου 200 φωλιές στην κεντρική παραλία του Ευρώτα καθώς και στις παραλίες Βαθύ, Μαυροβούνι, Σελινίτσα και Βαλτάκι. Στην παραλία του Μαυροβουνίου έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την αποτελεσματική προστασία των φωλιών στις περιφεριακές παραλίες του Λακωνικού Κόλπου. Στην παραλία του Μαυροβουνίου κάθε χρόνο κατασκευάζεται φυσικό εκκολαπτήριο όπου μεταφέρονται όσες από τις 30 φωλιές της παραλίας γίνονται σε επικίνδυνα σημεία, ενώ διοργανώνται ενημερωτικές παρουσιάσεις με διαφάνειες για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί των θαλασσιών χελωνών έχουν μειωθεί σημαντικά σε όλον τον κόσμο. Γι'αυτό φταίνε κυρίως η ρύπανση της θάλασσας, η εκμετάλλευση του ζώου για εμπορικούς σκοπούς (σε άλλες χώρες) και οι τυχαίες συλληψεις σε αλιευτικά εργαλεία. Η εξαφάνιση τους όμως θα είναι σίγουρη αν χάσουν τις παραλίες όπου αναπαράγονται .


Στην Ελλάδα που φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της "Καρέττα-κατέττα" στη Μεσόγειο, γεννούν κυρίως σε αμμουδιές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ζακύνθου. Στην Πελοπόννησο θαλάσσιες χελώνες γεννούν κυρίως στον Λακωνικο Κόλπο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στον Κόλπο της Κυλλήνης και στο Μεσσηνιακό Κόλπο. Σε όλες αυτές τις περιοχές ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει προγράμματα μελέτης και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του σπάνιου αυτού ερπετού.


Στη Λακωνία ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε το 1985 ένα συστηματικό πρόγραμμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Παράλληλα αναπτύχθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα χειμερινό πρόγραμμα καταγραφής τυχαίων συλλήψεων θαλάσσιων χελωνών από αλιευτικές δραστηριότητες, με κέντρο το λιμάνι του Γυθείου. Το 1993, ξεκίνησε η προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με τη συστηματική λειτουργία του Σταθμού Ενημέρωσης στο Γύθειο, καθώς και οι πρώτες συνεργασίες με τουριστικές μονάδες για την ευαισθητοποίηση των τουριστών. Κάθε χρόνο 70 περίπου εθελοντές από όλον τον κόσμο, έρχονται στη Λακωνία και εκπαιδεύονται προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία και μελέτη της θαλάσσιας χελώνας, η οποία απειλείται με εξαφάνιση στον πλανήτη μας.


Επικοινωνία: Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα Tηλ./Fax: + 30.210.5231342 e-mail: stps@archelon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: